Katalonia to kraina geograficzna oraz historyczna w północno-wschodniej Hiszpanii. Jest to najważniejszy region turystyczny w tym kraju. Nic więc dziwnego, że NOVASOL ma w tym miejscu mnóstwo atrakcyjnych propozycji dla Klientów. Nasze domy wakacyjne w Katalonii, mogą być doskonałą bazą wypadową do zwiedzania tej rozległej krainy. Tutaj każdy znajdzie coś dla siebie. Osoby lubiące wypoczynek i leniuchowanie znajdą tu dla siebie miejsce na ciągnących się kilometrami piaszczystych plażach. Z kolei osoby nastawione na aktywny wypoczynek, będą mogły uprawiać sporty wodne, turystykę górską, a nawet sporty zimowe w Pirenejach. Dzięki wyżynno-górskiemu ukształtowaniu powierzchni jest to idealne miejsce dla osób lubujących się w pieszych wędrówkach. Wreszcie, Katalonia to również, a może przede wszystkim miejsce z licznymi zabytkami, wartymi obejrzenia - zapowiada się niezapomniany urlop w Hiszpanii.
Katalonia ma swoją burzliwą historię. Podbita najpierw przez Rzymian, a następnie przez Arabów, uniezależniła się dopiero w X wieku. W późniejszych latach sprzymierzyła się z Aragonią oraz Kastylią, tworząc podwaliny pod państwo Hiszpanii. Mieszkańcy Katalonii zawsze czuli się odrębnym narodem, dlatego też zareagowali sprzeciwem w 1716 roku gdy Filip V Burbon postanowił scentralizować kraj. Od tamtej pory, region był areną konfliktu hiszpańsko-katalońskiego. Dopiero w 1930 roku przyznano autonomię Katalonii. W 1936 roku gdy wybuchła wojna domowa, władze Katalonii stanęły po stronie republikanów i udzielili schronienia rządowi. „Za karę”, aż do roku 1975 została zniesiona autonomia. W 1978 Katalonia, ponownie odzyskała szeroką autonomię, ale część mieszkańców chciałaby aby Katalonia była odrębnym państwem. Tak w wielkim skrócie wyglądają dzieje Katalonii. Spędź wakacje w Hiszpanii, w jednym z wielu naszych domów i mieszkań wakacyjnych, by samemu poznać historię regionu i zwiedzić najważniejsze miejsca.
Katalońska kuchnia, podobnie jak region również ma swoją autonomię i wyjątkowość. Tutejsza kuchnia specjalizuje się w przygotowywaniu mieszanek składających się z owoców morza, mięs, ryb oraz kiełbas, a wszystko to okraszone jest dużą ilością przypraw. Spędź wakacje w Hiszpanii i spróbuj miejscowych potraw takich jak:
paella – przygotowywany na świeżym powietrzu ryż z mięsem lub owocami morza
botifarra amb mongetes – przyrządzona na grillu czarna kiełbasa podawana z „haricot” białą fasolą
suquet – gulasz z ryb oraz owoców morza z pomidorami, ziemniakami, winem oraz szafranem.
arros negre - ryż podawany z rybami, owocami morza, czosnkiem, pomidorami oraz atramentem z kałamarnicy, która nadaje charakterystyczną czarną barwę oraz specyficzny smak.
Katalonia specjalizuje się również w produkcji kiełbas, a w szczególności dwóch gatunków: Chorizo oraz Botifarra. Region ten to również niezliczone winnice. Pierwsze winnice powstały tu już podczas ekspansji Greków oraz Fenicjan, a później produkcja wina była kontynuowana przez Rzymian, którzy podbili te tereny. Aktualnie Katalonia znana jest z produkcji win białych oraz Cavy. Cava (nazwa pochodzi od słowa piwnica) to wino musujące, które nie jest wspomagane dodawaniem cukru. Od szampana różni się również tym, że po wyprodukowaniu sprzedawana i spożywana jest możliwie jak najszybciej.
Kraje
Regiony
Obszar
najlepsze oferty naszych domów i apartamentów wakacyjnych, a także zainspirujemy Cię na następne wakacje, podzielimy się ofertami od naszych partnerów i zaprosimy do udziału w konkursach.
Możesz zrezygnować z newslettera w dowolnym momencie, klikając link ""rezygnacja z subskrypcji"", który znajdziesz w każdym z naszych e-maili. Będziemy wykorzystywać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką prywatności.