Włoskie smaki podczas urlopu w domu wakacyjnym

Włoska kuchnia to jedna z bardziej popularnych i docenianych kuchni w Europie, a może i na świecie. Dania są tu przygotowywane z wielką starannością przy użyciu produktów wysokiej jakości. Kuchnia włoska może pochwalić się długą tradycją, do jej rozwoju przyczyniło się w dużej mierze położenie geograficzne Włoch, które sprzyja rozwojowi rolnictwa. Zarezerwujcie dom wakacyjny we Włoszech i dajcie się oczarować wspaniałej włoskiej kuchni!

Włoska kuchnia

Kuchnia oparta na tradycji

Kuchnia włoska bazuje w dużej mierze na świeżych owocach i warzywach oraz oliwie z oliwek Extra Virgine – produkowanej przede wszystkim na południu kraju. Do potraw dodawane są duże ilości przypraw, tj. bazylia, oregano, tymianek, rozmaryn oraz estragon. Ze względu na wykorzystywane składniki, kuchnia ta postrzegana jest, jako jedna ze zdrowszych w Europie. Włosi bardzo dużo wagę przywiązują do jakości uzywanych przy gotowaniu składników. Potrawy są w dużej mierze przygotowywane z produktów sezonowych. Dzięki temu włoska kuchnia jest zawsze tak smaczna, zdrowa i świeża. Włoska kultura, także ta kulinarna jest bardzo mocno oparta na tradycji. Ustalone są tu także godziny spożywania posiłków, a każdy z nich jest celebrowany. Tradycyjny włoski posiłek składa się z: przystawki (antipasto), pierwszego dania (primo piatto), na które podaje się zazwyczaj pastę, dania głównego (secondo piatto) – ryby lub mięso z sałatką oraz deseru. We Włoszech po prostu lubi się sobrze zjeść!

Kuchnia zależna od regionu

Są pewne kwestie, które w kuchni włoskiej pozostają niezmienne i są niezależne od regionu. W całych Włoszech zamakujecie w lasagne, tortellini czy ravioli, poczujecie aromat przypraw i i wyrazistość smaków wytwarzanych serów, które dodane do dań nadają im specyficzny, wyjątkowy charakter. We wszystkich regionach odkryjecie także zamiłowanie Włochów do warzyw. Warto tu wspomnieć o powszechnie znanej w Polsce włoszczyźnie, która dotarła z Włoch do naszego kraju dzięku Bonie Sforzy, zonie Zygmunta Strarego. We włoskich potrawach królują także inne warzywa, a prym wśród nich wiodą pomidory, cebula i czosnek.

Potrawy kuchni włoskiej różnią się w zależności od regionu – inaczej smakuje np. pizza oferowana w Palermo, inaczej ta w Rzymie. Niektóre potrawy są wręcz przypisane do konkretnego regionu. Świetnym tego przykładem jest spaghetti bolognese, z którego słynie Bolonia. Niezależnie od regionu Włoch, w którym postanowicie spędzić wakacje, zachęcamy do skosztowania lokalnych specjałów. Jak już wspomniano, w Bolonii zjecie przepyszne spaghetti bolognese, w Neapolu najprawdziwszą pizzę. Sprwadźcie sami, jakich potraw warto zasmakować spędzająć urlop w poszczególnych regionach Włoch:

Podczas wakacji w Emilia-Romagna...

Spędzając urlop w Emilia – Romania zjecie pyszne tortellini – małe pierożki, nadziewane mięsem lub serem. Region ten słynie również z produkcji parmezanu. Najbardziej znanym, i to na całym świecie, deserem pochodzącym z tego regionu jest panna cotta, której nazwa oznacza po włosku po prostu gotowaną śmietankę. Taką gorącą śmietankę miesza się z żelatyną i wanilią, dodajac także mus owocowy. Podowana po zastygnieciu wręcz rozpływa się w ustach. Inną regionalną potrawą Emilia-Romania jest Piadina. Ten pszenny placek podaje się na ciepło z różnorodnymi farszami. Może być on przygotowany na słodko, z czekoladą bądź konfiturą, ale także może zawierać nadzienie słone - z mięsem, grzybami, szpinakiem, czy powiszechnie używanymi pomidorami i serem.

Kuchnia regionu Emilia Romania

Podczas wakacji w Wenecji Euganejskiej...

Jeżeli spędzacie wakacje w Wenecji, to koniecznie musicie skosztować dań ze świeżo złowionych ryb lub owoców morza. Duża popularnością cieszą się tu również dziczyzna oraz szynka parmeńska i mortadela. Okolice Triestu i Wenecji słynną z zupy rybnej oraz spaghetti z małżami. Znajdziecie tu także regionalny deser - zabajone przygotowywane jest z żółtek, cukru lub wg tradycji miodu, serka mascarpone oraz likieru.

Podczas wakacji w Kampanii...

Z kolei Kampania znana jest z produkcji sera Mozzarella. Jest on używany m.in. do przygotowania pochodzącej również z regionu Kampanii sałatki Caprese. Plastry mozarelli, połączone z plastrami pomidora, polane oliwą z oliwek i przystrojone bazylią tworzą prostą, acz smaczną przystawkę, jednocześnie przypominając wciąż o swoim pochodzeniu - barwy flagi Włoch są nie do przegapienia. W Kampanii warto skosztować lokalnego alkoholu. Likier na bazie cytryny nosi nazwę limoncello.

Podczas wakacji w Lombardii...

Lombardia i okolice znane są z jagnięciny w winie i sosie pomidorowym oraz kotleta po mediolańsku. Warte spróbowania jest tu również Risotto alla milanese – potrawa z ryżu, parmezanu i szafranu. Z Mediolanu pochodzi takża znana, specjalna krucha babka panettone, której przygotowanie jest dość skomplikowane, niemniej jedank jest nieodzwonym świątecznym przysmakiem.

Podczas wakacji w Toskanii...

Najsłynniejszą potrawą, a właściwie deserem wywodzącym się z tego regionu jest tiramisu. Niebanalne połączenie smaków gorzkiej czekolady, kawy ze słodyczą likieru Amaretto i serka mascarpone... Deser idealny zarówno w towarzystwie filiżanki aromatycznej włoskiej kawy, jak i do skosztowania samodzielnie podczas wakacji w Toskanii.

Podczas wakacji na Sycylii...

Jedna z włoskich, szczęśliwych wysp, Sycylia, może się pochwalić dwoma, fantastycznym deserami. Jednym z nich jest cannolo lub cannoli, czyli chrupiące rurki wypełnione kremowym nadzieniem z serka ricotta. Drugim lokalnym desrem są lody sorbetowe granita. Najczęściej są one o smaku pomarańczowym, kawowym, miętowym, czy cytrynowym.

Podczas wakacji w pozostałych regionach Włoch...

W okolicach Trydentu polecamy spróbowanie gnocchi i carpaccio z wołowiny. Największym przysmakiem Piemontu są trufle i dzikie ptactwo – zachęcamy do spróbowania bażanta faszerowanego truflami. Jeżeli spędzacie wakacje w Ligurii, koniecznie należy spróbować pierożków nadziewanym szpinakiem oraz sosu pesto, robionego w moździerzu z parmezanu, oliwy z oliwek, orzechów piniowych oraz liści bazylii. Niezależnie od tego, jaki region Włoch wybierzecie na swój urlop, w każdym znich znajdziecie aromatyczne, wyjątkowe potrawy, których po prostu trzeba spróbować!

A do jedzenia - kiliszek włoskiego wina

Włosi uwielbiają dobre jedzenie. Niemniej jednak, do pełni udanego posiłku należy skosztować lokalnego wina. Włochy konkurują w kwesti produkcji wina o pierwsze miejsce w Francją i Hiszpanią, jednak z pewnością wiele osób właśnie włoskie wina uzna za najlepszych na świecie. Dzieki zróżnicowanej rzeźbie terenu oraz zmieniającym się z północy na południe klimacie, we Włoszech mogę być uprawiane różnorodne odmiany winorośli. Dzięki temu, w każdym regionie znajdziecie takie wino, które dzięki swojemu lokalnemu charakterowi idealnie podkreśli spam regionalnych potraw. W wyrobu wina słyną przede wszystkim regiony: Abruzja, Toskania i Umbria. Kiliszek tego trunku na tarasie czy przy basenie własnego domu wakacyjnego będzie idelanym ukoronowaniem i zwieńczeniem każdego dnia urlopu.

Włoskie wino

Domy wakacyjne - prywatne wakacje, prywatna kuchnia

Domy wakacyjne NOVASOL we Włoszech dają wam możliwość spróbowania regionalnych specjałów. Niezależnie od tego, czy codziennie wybierzecie inną lokalną restaurację, czy postanowicie samodzielnie stowrzyć włoskie danie ze świeżych produktów zakupionych na lokalnym targu, tylko podczas wakacji w prywatnej kwaterze we Włoszech będziecie w stanie odkryć autentyczną włoską kuchnię. Oferuje domy i apartamenty wakacyjne praktycznie we wszystkich regionach Włoch. W każdym z naszych domów czy apartmanetów znajdziecie w pełni wyposażoną kuchnię, w kótrej przygotyujecie pyszny posiłek dla całej rodziny. Planując kolejne wakacje, prosimy pamiętać, iż NOVASOL ma w swojej ofercie domy i apartamenty wakacyjne nie tylko we Włoszech, ale również w innych krajach. Dzięki bogatej ofercie, w NOVASOL każdy znajdzie idealne dla siebie zakwaterowanie!