Smaki Sycylii

Sycylia to nie tylko piękne plaże i błogi wypoczynek. To również, a może nawet i przede wszystkim, pyszna i różnorodna kuchnia. Wakacje na Sycylii to unikalna okazja aby poznać kuchnię włoską, która jest tu urozmaicona silnymi greckimi oraz arabskimi wpływami. Wszystko to z powodu burzliwej historii wyspy, która na przestrzeni wieków znajdowała się pod władaniem Greków, Rzymian, Arabów oraz ostatecznie – Włochów. Korzystając z dobrodziejstw miejscowej kuchni, można nawet zaryzykować stwierdzenie, że codziennie można spróbować potrawy z innej kultury.

Wakacje na Sycylii

Już dziś zarezerwujcie apartament wakacyjny NOVASOL i sami poznajcie, jak odmienna od pozostałych włoskich krain jest kolorowa i różnorodna kuchnia sycylijska. Korzystając z naszej oferty unikniecie masowego żywienia w hotelowych stołówkach, a zamiast tego będziecie mogli raczyć swoje podniebienie w jednej z licznych restauracji czy tawern. Domy wakacyjne NOVASOL to również gwarancja świetnie wyposażonej kuchni, gdzie sami możecie przygotować sycylijskie danie na obiad lub kolację.

Dania Główne

Urlop na Sycylii, to możliwość spróbowania takich potraw jak:

  • Caponata – duszone warzywa, podawane na zimno. Głównymi elementami są pomidory oraz bakłażany. Podawane są w lekkim sosie, jako danie lub dodatek do ryb i mięs.
  • Pasta con le sarde – makaron zapiekany z sardynkami i dzikim koprem oraz dowolnymi dodatkami. Co ciekawe, w różnych miejscowościach poznacie różne smaki tego przysmaku.
  • Ryby i owoce morza – czyste wody morskie okalające wyspę, pełne są ryb, ośmiornic, kalmarów, krewetek i innych owoców morza. Podawane są jako osobne dania, dodatki do makaronów, sosów i zup. Szczególnie warto spróbować miecznika z grilla.
  • Pasta alla Norma – najbardziej oddaje charakterystykę Sycylii. Bakłażan, pomidor i makaron z przyprawami.
  • Spaghetti alla Glassa – makaron podawany z grubo krojonymi plastrami ziemniaków.
  • Arracino – kotleciki ryżowe z nadzieniem składającym się z szybki i ciągnącego się sera.
  • Spaghetti Sepia – makaron podawany z warzywami oraz owocami morza, które są zabarwione na czarno atramentem z kałamarnic.

Do dań głównych obficie podaje się miejscowe warzywa. Możecie być pewni, że zamawiając potrawę otrzymacie świeże pomidory, karczochy, cebulę, bakłażany oraz oliwki. Szczególny smak tych warzyw i potraw możecie poznać podczas licznych festynów, które poświęcone są zbiorom warzyw i owoców. Może to być świetna okazja na poznanie regionalnej, najbardziej pierwotnej kuchni. Z kolei jeśli podczas plażowania nagle złapie was głód, to wzdłuż wybrzeża znajdziecie liczne rodzinne gastronomie, prowadzące kuchnie typu fast-food. Niech jednak nie zmyli Was nazwa, bowiem nie zakupicie tu hamburgerów, a lokalne, szybkie przysmaki tj. pizzę czy Panino con panele, czyli bułki sezamowe z nadzieniem z placków z ciecierzycy.

Desery

Sycylia słynie również z pysznych deserów. Jeśli po obfitych daniach zostanie wam jeszcze trochę miejsca, to koniecznie spróbujcie miejscowych, słodkich pyszności. Wakacje we Włoszech to możliwość spróbowania cassaty, czyli ciastka biszkoptowe z nadzieniem z ricotty i czekolady, masą marcepanową i kandyzowanymi owocami na wierzchu. Ten deser znajdziecie w każdej sycylijskiej restauracji. Podobnie wygląda sytuacja z cannoli, słodkimi rurkami z nadzieniem. Słodki farsz składa się z ricotty, czekolady i owoców. Cannoli szczególnie podawane jest jako dodatek do włoskiej kawy. Oprócz tych dwóch głównych deserów, koniecznie spróbujcie włoskich lodów (podawanych również w słodkich bułkach), ciasteczek z pistacjami czy rożków z ricottą.

Sycylia jest ojczyzną jeszcze jednego słodkiego wyrobu, który niekoniecznie nadaje się na deser, ale bardziej jako przekąska. Są to owoce Martorana – realistycznie wykonane owoce, które zostały stworzone z mąki migdałowej i cukru. Również świetnie nadaje się jako prezent.

Kuchnia Sycylii podczas wakacji

Sycylijskie wina

Sycylia jest wyspą, gdzie znajduje się najwięcej winnic, spośród wszystkich regionów we Włoszech. Nic dziwnego, bowiem panują tu świetne warunki do uprawy winorośli. Świetne nasłonecznienie sprawia, że tutejsze wina mają mocny smak i większą zawartość alkoholu. Duża część plantacji należy do regionalnych spółdzielni, ale coraz większą część zaczynają stanowić winiarnie prywatne, należące do dużych producentów. Dlatego spędzając wakacje na Sycylii, macie szansę na spróbowanie win pochodzących od miejscowych plantatorów, a nie od masowych producentów.

Podobnie wygląda sytuacja z odmianami winorośli. Produkuje się tu wina ze znanych odmian tj. Merlot czy Chardonnay, ale również z odmian występujących tylko regionalnie tj. Perricone czy Nero d’Avola. Najbardziej znanym, rdzennie sycylijskim winem jest Marsala. Produkowane jest w prowincji Trapani, a nazwę zawdzięcza miastu Marsala. Jest to wino białe, o barwach złotej, bursztynowej i rubinowej. Są jednak też odmiany wytrawne, półwytrawne oraz czerwone.

Spędzając włoskie wakacje, koniecznie wyruszcie w podróż po winnicach. Większość z nich posiada własne, świetnie zaopatrzone sklepy, gdzie przed zakupem można degustować wina i porównywać ich smaki. Koniecznie zwróćcie uwagę na wina o smaku migdałowym, które są tutaj produkowane. Wina sycylijskie to również świetny pomysł na prezent.