Kuchnia regionalna w Świętokrzyskiem i na Wyżynie Lubelskiej

Solidna kuchnia

Kuchnia regionalna we wschodniej części Polski charakteryzuje się obfitością oraz kalorycznością. Dominuje tu kuchnia chłopska, z akcentami rosyjskimi, białoruskimi oraz żydowskimi. Kuchnia regionu lubelskiego oraz świętokrzyskiego to również bogactwo owoców, warzyw a także miodów. W regionach tych, od początku silnie rozwinięte było rolnictwo oraz sadownictwo, stąd wiele potraw, które od stuleci są przekazywane z pokolenia na pokolenie. Domy wakacyjne w Polsce, m.in. na Wyżynie Lubelskiej i w Świętokrzyskiem, pozwolą Państwu zapomnieć o fast-foodach i odkryć pyszne potrawy wschodniej Polski. W naszych domach i apartamentach wakacyjnych znajdą Państwo w pełni wyposażone kuchnie, dzięki którym będą Państwo mogli spróbować swoich sił w kuchni wschodniej. Oczywiście osoby, które wolą nie eksperymentować, znajdą tradycyjne potrawy w licznych restauracjach oraz regionalnych karczmach.

 

Smacznie na lubelszczyźnie

Wakacje na lubelszczyźnie, mogą być doskonałą okazją na spróbowania jednej z wielu potraw takich jak:

  • Pierogi w różnych odmianach – z mięsem (wieś Polskowola), z soczewicą (Turów), ze smażonymi ziemniakami (wieś Żakowola Stara), z jagodami (Zosinowo), z kaszą gryczaną (Olszewnica) i wiele innych.
  • Kulebiak generałowej Klickiej – ciasto drożdżowe nadziewane farszem mięso-warzywnym.
  • Paszteciki niedrzwickie- nadziewane pieczarkami, cebulą oraz kapustą kiszoną.
  • Chodelskie gołąbki – od tradycyjnych gołąbków różnią się wszystkim. Jest to kasza jaglana owinięta kapustą kiszoną.
  • Kaczka po zamojsku – przysmak z Zamościa. Kaczka faszerowana mięsem z dodatkiem bakalii, orzechów oraz ziół. Podawana jest z owocami.
  • Sernik z Jaszczowa – ciasto z masą serowo-ziemniaczaną.
  • Sękacz podlaski – tradycyjna potrawa piekarnicza o smaku biszkopta, do tej pory robiona ręcznie.

Kuchnia Wyżyny lubelskiej to również mnóstwo wędlin, kiełbas i szynek. Większość z nich do tej pory jest wytwarzana w domach, według starych receptur. Specjały kuchni wschodniej to również wszelakiej maści dziczyzna. Tutejsza kuchnia słynie m.in. z dzika w cieście czy sarniny pieczonej. Popularnością cieszą się również karpie oraz karasie. W regionie zachowały się również tradycje wytwarzania konfitur oraz kompotów i syropów. Poza tym, mnóstwo miejscowości może poszczycić się własnym chlebem lub bułkami. Na lubelszczyźnie produkowanych jest również mnóstwo miodów oraz piw w miejscowych browarniach.

 

Smacznie w Świętkorzyskiem

Kuchnia na kieleczczyźnie również jest bardzo różnorodna oraz przede wszystkim smaczna. Spędzając wakacje w Polsce, warto skosztować:

  • Prazoki – przypominająca pierogi potrawa, składajaca się z gotowanych ziemniaków i parowanej mąki.
  • Zalewajka świętokrzyska – zupa na żurku z ziemniakami, boczkiem i kiełbasą.
  • Siekanie słupiański – zmielona wieprzowina wymieszana z prażoną kaszą gryczaną.
  • Ziemniak pieczony – ziemniak z ogniska. Ważny element odpustu z okazji imienin Św. Tekli w miejscowości Dębno.
  • Żabieckie gały – kluski ze słoniną i boczkiem.
  • Burocorz bogoryjski – chleb z burakami cukrowymi.

Podobnie jak na lubelszczyźnie, także i w tym regionie produkowanych jest mnóstwo wędlin, szynek i kiełbas. Z ryb, potrawy podawane są głównie z licznych odmian karpia. Spośród napojów warto zwrócić uwagę na opatkowickie wino chlebowe oraz kamcię – nalewkę miętową.