Wakacje ze smakiem
Wakacje w regionie Wielkopolski i ziemi lubuskiej, to doskonała okazja na wypróbowanie specjałów miejscowej kuchni. Region jest bardzo rozwinięty rolniczo, nic więc dziwnego że dominuje tu tradycyjna polska kuchnia pełna mięsa i warzyw. Domy wakacyjne w Polsce, dadzą Państwu możliwość wypróbowania miejscowych przysmaków w jednej z licznych karczm i restauracji. Jednak nie tylko w ten sposób mogą Państwo poznać smaki regionu. Dzięki temu, że domy i apartamenty wakacyjne NOVASOL mają w pełni wyposażone kuchnie, mogą Państwo sami spróbować przygotowania potraw z tutejszych składników. Okoliczne sklepy i stragany pełne są miejscowych warzyw i mięs, więc nic nie stoi na przeszkodzie aby np. miejscowy przepis wzbogacić własnym doświadczeniem czy składnikiem popularnym w państw stronach. Jedno jest pewne, w regionie Wielkopolski i Ziemi lubuskiej każdy będzie syty.
Smaki lubuskie
Urlop w Wielkopolsce i Ziemi lubuskiej, to świetna okazja aby spróbować:
- Szynka Tradycyjna – przybyła ona na te ziemie przez przesiedleńców z kresów. Receptura pochodzi z XIX wieku.
- Wojnowska ryba na kwaśno – pojezierze lubuskie pełne jest jezior z czystymi wodami. Nic więc dziwnego, że znajdują się tu liczne hodowle ryb. Ryba na kwaśno podawana jest na zimno, a do przepisu można dodać dowolny gatunek ryby.
- Strudel i Paska Bukowińska – oba wypieki są tradycyjną potrawą górali czadeckich, którzy po wojnie osiedlili się na ziemi lubuskiej.
- Schab Słubicki – mięso ze świń rasy Polskiej Białej Zwisłouchej marynowany jest w rozdrobnionym czosnku, pieprzu oraz majeranku, co nadaje wędlinie charakterystyczny aromat.
- Pierogi z kaszą gryczaną i twarogiem oraz z kapustą i grzybami leśnymi
- Pieczona szynka z dzika – marynowana w zalewie z soli, majeranku, pieprzu, owoców jałowca, czosnku i kminku.
Ziemia lubuska słynie również z produkcji miodów oraz win. Ciepły klimat służy również sadownictwu, dzięki czemu uprawiane są tu śliwki gubinki oraz jabłka Lansberskie.
Smaki wielkopolskie
Urlop w Polsce moze być dobrym momentem na wypróbowanie kuchni wielkopolskiej. Warto zwrócić szczególną uwagę na:
- Parzybroda – zupa z kapusty włoskiej i ziemniaków.
- Rogale świętomarcińskie – rogale z nadzieniem z białego maku i bakalii, przygotowywane w Poznaniu z okazji dnia Św. Marcina.
- Czernina – zupa z gęsiny lub kaczki, z dodatkiem świeżej krwi oraz suszonych owoców.
- Bigos wielkopolski – od tradycyjnego bigosu różni się tym, że wśród składników jest też przecier pomidorowy oraz czosnek i majeranek.
- Szare kluski – kluski ze startych ziemniaków podawane z przetopionym boczkiem i cebulką.
- Bambrzok – pieczone na blasze placki ziemniaczane.
- Zrazy zawijane – w Wielkopolsce zrazem owija się kwałki słoniny, cebulki oraz chleb.
Wielkopolska jest regionem rolniczym, dlatego też warto podczas urlopu zaopatrzyć się w miejscowy olej. Na szczególną uwagę zasługuje tu olej rzepakowy, olej rydzowy, olej z pestek dyni oraz olej lniany tłoczony na zimno. W regionie popularne są też marynaty, dżemy oraz kompoty.