Kuchnia regionalna w Sudetach, na Śląsku i na Dolnym Śląsku

Wakacje ze smakiem

Kuchnia połudinowo-zachodniej Polski to kuchnia urozmaicona oraz sycąca. W wyniku zawirowań historycznych w tym regionie, spotkać tu można potrawy ze wschodniej części Europy, a także przysmaki charakterystyczne dla kuchni niemieckiej. Jednak jest jedna cecha wspólna – są bardzo smaczne i trafiają w nawet najbardziej wymagające gusta. Domy wakacyjne, mogą spowodować, że zakochają się Państwo w kuchni południowej Polski. W licznych restauracjach, barach czy lokalach gastronomicznych będą Państwo mieli okazję na skosztowanie wielu ciekawych potraw. Kwatery NOVASOL mogą przyczynić się również do tego, że sami Państwo spróbują przygotowywać posiłki według miejscowych przepisów. Ułatwią to w pełni wyposażone kuchnie, które są tylko do Państwa dyspozycji w naszych apartamentach oraz domach wakacyjnych.

 

Kuchnia Dolnego Śląska i Sudetów

Wakacje w Sudetach i na Śląsku, to okazja na poznanie smaku takich specjałów jak:

  • Śląskie niebo – specjał ziemi kłodzkiej. Jest to mięso wieprzowe pocięte na plastry, które jest polane sosem z suszonymi owocami. Potrawa podawana jest z kluskami lub knedlami.
  • Keselica – to potrawa górali łemkowskich, którzy osiedlili się w regionie po wojnie. Keselica to gęsta zupa o kwaskowatym smaku, która jest przyprawiana kminkiem, liściem laurowym oraz czosnkiem. Podaje się ją z ziemniakami, które są osobno gotowane w całości i dokładane do zupy podczas spożywania.
  • Spytkowska gęś – pieczona gęś, która nadziewana jest naleśnikami z farszem mięsnym. Ten wyjątkowy specjał przygotowuje się wg. oryginalnej receptury w małej wsi Spytków pod Zgorzelcem.
  • Ser zgorzelecki – ser z mleka owczego, koziego lub krowiego (rzadziej). To tradycyjny ser, tworzony według greckiej receptury. Zaczęli go tu produkować Grecy, którzy osiedli na ziemiach Zgorzelca po drugiej wojnie światowej.
  • Kiełbasa w słoiku – to z kolei potrawa ukraińska, którą po wojnie przywieźli ze sobą przesiedleńcy ze wschodu. Mięso na kiełbasę mieszane jest z intensywnymi przyprawami oraz czosnkiem i w formie mielonki wkładane jest do słoika gdzie „obrasta” galaretką.

 

Kuchnia Śląska

Wakacje w Polsce nie mogą odbyć się bez skosztowania jednej z wielu sycących i smacznych potraw kuchni śląskiej. Podczas eskapad po Śląsku warto zatrzymać się w jadłodajni serwującej regionalne dania i spróbować:

  • Górniczy garnuszek – zapiekane plastry mięsa wieprzowego lub wołowego razem plastrami ziemniaków, ogórków kiszonych oraz fasolką szparagową. Przysmak ten, zapieka się w glinianych miseczkach i w nich podaje na stół.
  • Bigos śląski – od tradycyjnego bigosu, odróżnia go to, że w sosie z kapusty kiszonej zatopione są również kluski ziemniaczane. Jest to bardzo sycąca potrawa, która dawniej była spożywana bardzo często, dopiero później pojawił się na tych ziemiach tradycyjny bigos.
  • Jaskółcze gniazda – jest to rolada z mięsa wieprzowego. Ugotowane jajko na twardo owija się boczkiem i schabem lub szynką. Gniazda podaje się z kluskami lub ziemniakami.
  • Hekele – pasta rybna z drobno pokrojonego śledzia, ogórka kiszonego, jajka oraz cebulki.
  • Wodzionka – bardzo prosta do przygotowania lekka zupa. Wystarczy pokroić w kostkę chleb, dodać drobno posiekanego czosnku i masła i zalać całość wrzątkiem.