Kuchnia i wino regionu Friuli

Kuchnia Friuli

Włosi słyną z przepysznych i różnorodnych potraw. Któż z Was nie słyszał o lazanii, spaghetti czy pizzy? A przecież to tylko najbardziej znane specjały. Włosi mają w swojej ofercie gastronomiczne również i inne regionalne wyroby i potrawy. Można powiedzieć, że w każdym regionie mamy do czynienia z inną kuchnią. Tak samo jest i we Friuli. Wakacje we Friuli to możliwość poznania szynki san Daniele czy sera Montasio i wielu innych specjałów. Wybierając dom wakacyjny z oferty NOVASOL, nie jesteście skazani na hotelowe posiłki w przeludnionych i głośnych stołówkach. Dzięki naszym obiektom możecie spędzić wymarzony urlop, rozkoszując podniebienie w jednej z setek restauracji czy tawern. Nawet rodzinnie prowadzone, małe punkty gastronomiczne wprawią Was w zachwyt. Dodatkowo, jeśli sami poczujecie się na siłach, to w naszych kompletnie wyposażonych kuchniach, możecie sami spróbować przyrządzić pyszne dania z miejscowych produktów.

Włoska kuchnia

Kulinarna podróż przez Friuli

Urlop we Włoszech to świetna okazja na poznanie smaków wybrzeża oraz smaków alpejskich. Takie wyjątkowe połączenie sprawia, że różnorodność kulinarna jest tu nieskończona. Dodatkowym atutem tutejszej kuchni jest też to, że ma ona również cechy słoweńskie i austriackie.

Najbardziej znanymi smakołykami regionu Friuli jest szynka San Daniele (która jest zastrzeżonym produktem regionalnym), szynka Sauris, kiełbaski lujanie oraz sery: motasio, biały ser ricotta i liczne gatunki serów górskich. Włochy jako kraina makaronów, także i we Friuli ma swoje unikalne danie z makaronem. Jest on podawany w zupie z czerwonej fasoli. Oczywiście, wielbiciele past, znajdą tu i inne dania makaronowe. Inną popularną zupą jest Jota, czyli gęsta mieszanina kapusty, ziemniaków, fasoli i kiełbasy – świetna potrawa, zwłaszcza jeśli spędzacie tu zimowy urlop we Włoszech. Kolejnym specjałem regionu Friuli jest wegetariańskie risotto ze szparagami oraz również jarskie pierożki cjalcons, nadziewane szpinakiem, bakaliami, ziemniakami, a nawet czekoladą.

Włoska kuchnia

Inne miejsce, inna kuchnia

Amatorzy morskiej kuchni, również spędzą tu niezapomniane wakacje. Czyste wody Morza Adriatyckiego pełne są ryb, krewetek i innych owoców morza. Kto wie, może właśnie tutaj zasmakują Wam takie specjały jak ośmiornica czy zupa z żółwia. Będąc w górskiej części regionu, nastawcie się na kuchnię cięższą i pożywniejszą, ale równie pyszną. Tutejsze wyszynki oferują bogactwo dziczyzny, dań z rusztu, kiełbas i potraw z jagnięciny i baraniny. Wszystko to podawane jest w bogactwie warzyw. W tej części Włoch, wyraźnie widać wpływy austriackiej kuchni. Wybierając się na wschodnią część wybrzeża Friuli, również spotkacie odmienną kuchnię. Oprócz dań z ryb i owoców morza, możecie tu skosztować potraw o bałkańskim pochodzeniu. Fani gulaszów, szaszłyków i pikantnej kuchni, spędzą tu miło czas. I oczywiście, jak każdy woski region, Friuli ma swoją oliwę, produkowaną z miejscowych oliwek. Może być to pomysł na świetny prezent dla najbliższych.

Włoska kuchnia

Kraina dla łasuchów

Jeśli jeszcze będziecie mieć trochę miejsca w żołądku po daniach głównych, to koniecznie sprawdźcie ofertę deserową Friuli. Urlop we Włoszech to nowa definicja „słodkich wakacji”. Warto wtedy spróbować:

  • Gubana – tort w kształcie spirali, wypełniony orzechami, rodzynkami, orzeszkami pinii, brandy i skórką cytryny.
  • Presnitz – rogaliki z orzechami, owocami i rodzynkami.
  • Crostoli – włoskie faworki, podawane z polewą czekoladową, miodem a nawet grappą.
  • Strucchi – strudel jabłkowy.
  • Fagottini – pierożki wypełnione owocowym farszem. Z innymi farszami podawane również jako danie główne.

A wszystko to podane z pyszną włoską kawą, których sposobów podania jest tu niezliczona ilość.

Włoska kuchnia

Wina i napoje

Wakacje we Włoszech, to także okazja na spróbowanie tutejszych napojów. Ciepły klimat, dużo słońca i liczne wzgórza o lekkim nachyleni, stwarzają idealne warunki na uprawę chmielu oraz winogron. Spędzając urlop we Friuli, koniecznie spróbujcie piwa Moretti, które produkowane jest w Udine od 150 lat. Jeśli zaś mowa o winach to najpopularniejsze są białe: Sauvignon, Pinot Grigio, Prosecco, verduzzo i Picolit oraz czerwone: Cabernet Franc, Merlot, Refosco, Pignolo, Schiopettino i Tazzelenghe. Najbardziej znany winem jest Fruliano, który jest winem białym o smaku gorzkich migdałów. W regionie Friuli znajduje się wiele winiarni, gdzie właściciele sprzedają swoje wyroby we własnych sklepach. Można więc przed powrotem do kraju, zrobić zapasy wina lub sprawić prezent dla znajomych. Co ważne, w takich miejscach przed zakupem, można zdegustować kilka odmian wina, aby móc wybrać najbardziej pasujące.

Z mocniejszych alkoholi, szczególnie polecana jest grappa, która powstaje na bazie pestek winogron. Ma charakterystyczny smak i silny zapach. Występują w barwie przeźroczystej oraz złotawej, a Ich moc sięga nawet do 60%.