Kuchnia i wino w Emilia Romagna

Raj dla łasucha

Region Emilia-Romagna, oprócz ciekawych miejsc i atrakcji turystycznych, ma niewątpliwie jeszcze jedna wartość dodaną. Jest to mianowicie, słynna na cały świat kuchnia. Kraina ta jest ojczyzną wielu smakowitych potraw, a przede wszystkim specjalizuje się w makaronach. Wakacje we Włoszech, będą więc wyśmienitą (i smakowitą) okazją na poznanie tutejszych specjałów. Są one unikalne oraz w wielu przypadkach zastrzeżone, przy masowej produkcji. Koniecznie więc musicie odwiedzić te malownicze ziemie, aby poznać naturalny i jedyny w swoim rodzaju smak Italii. Wybierając dom lub apartament wakacyjny z oferty NOVASOL, będziecie mieli ku temu mnóstwo okazji. Nasza oferta nie zapewnia hotelowego wyżywienia, które bardzo często jest tworzone w pośpiechu i niechlujnie. Nasza bogata oferta nastawiona jest na Klienta, który ma szansę na poznanie miejscowych potraw i napojów, w dowolnie wybranym przez siebie miejscu. Czy to będzie kosmopolityczna restauracja, czy rodzinnie prowadzona knajpka – to Wy decydujecie czym zachwycicie swoje kubki smakowe. Drugą zaletą naszych domów wakacyjnych, jest to że, posiadają w pełni wyposażone kuchnie. Dzięki temu, będziecie mogli sami przyrządzić posiłek, ze świeżych produktów kupionych na miejscowym targu bądź sklepie. Kto wie, może ktoś z Was, odkryje w sobie żyłkę włoskiego kucharza i będzie kontynuował swoją pasję po niezapomnianym urlopie.

Emilia-Romagna

Unikalne potrawy

Tak jak wspomniano wcześniej, Emilia-Romagna to ojczyzna makaronów o różnych kształtach i smakach. Wyrabia się je tu tradycyjnie z jajek i białej, miękkiej mąki. Spędzając urlop we Włoszech, będziecie mogli skosztować takie makarony jak: tortellini, lasagne, gramigna, tagliatelle, garganelli, strozzapreti, sfoglia lorda czy riavoli. Makarony te podaje się z różnymi sosami, ale Włosi głównie używają sosu mięsnego. Region jest również ojczyzną Polenty. Jest to tradycyjna potrawa włoska, trochę już rzadziej przyrządzana, ale niemniej jednak bardzo smaczna. To potrawa z mąki kukurydzianej, która podawana jest w formie grillowanej z mięsem i warzywami.

 

Włoski fast-food

Amatorom fast-foodów z pewnością zasmakuje Piadina. Ta szybka przekąska, dostępna jest w wielu budkach, podobnych do naszych kebabowni. Piadina to placek z pszennej mąki, który nadziewany jest sosami, serem, mięsami, warzywami, a nawet słodkimi kremami. Świetnie sprawdzają się podczas pobytu na plaży.

Emilia-Romagna

Prawdziwy ser

Wakacje we Włoszech to jedyna okazja aby skosztować oryginalnego parmezanu. Ten twardy ser z mleka krowiego, wytwarzany jest w Parmie. I tylko stąd pochodzący ser, może nazywać się orginalnie Parmigiano Reggiano.

 

Talerz mięs

Jeśli jesteśmy przy Parmie, to słynnym przysmakiem jest szynka parmeńska. To unikalnie podsuszane, surowe mięso. Sprzedaje się je w postaci całego uda wieprzowego z kością, a jej atutem jest mała ilość soli, co potęguje smak. W regionie Emilia-Romagna, wytwarza się jeszcze jedną, charakterystyczną szynkę - Culatello. Od szynki parmeńskiej różni ją to, że nie suszy się całego uda, tylko samo mięso. Jest to jedna z najdroższych szynek na świecie. Kolejną unikalną wędliną regionu jest mortadela, która pochodzi z Bolonii. Prawdopodobnie jest to pierwsza kiełbasa, produkowana we Włoszech (około XIV wieku). Wytwarza się ją ze słoniny i zmielonego mięsa z dodatkiem pieprzu i pistacji, co sprawia że smakuje całkowicie inaczej niż mortadele dostępne na naszym, krajowym rynku. W regionie wytwarza się również liczne odmiany salami, z różnymi dodatkami, nadającymi niepowtarzalny smak.

Emilia-Romagna

Wszechstronny dodatek

Kolejnym unikalnym specjałem, jest dodatek do potraw czyli balsamiczny ocet winny. Wytwarzany jest z białych winogron, a do jego wytwarzania stosuje się recepturę niezmienioną od X wieku.

 

A na deser...

Na zakończenie proponujemy jeszcze deser. Wśród nich króluje Zuppa Inglese, czyli biszkopt nasączony likierem.

 

Świeżość i aromat

W regionie znajdziecie całe mnóstwo regionalnych dań i potraw. Można powiedzieć, że każde miasto ma swoją, specyficzną kuchnię. W tej części Włoch, również popularne są orzechy oraz grzyby leśne. Potrawy, które będzie kosztować, będą bogato uzupełnione w miejscowe warzywa i owoce, co tylko upewni Was, że wybór tego miejsca był strzałem w dziesiątkę.

Emilia-Romagna

Kraina wina

Emilia-Romagna jak i całe Włochy słynie z produkcji win. Świetny klimat, żyzne gleby, więc nic dziwnego, że Włosi słyną z licznych gatunków tego trunku. Spędzając niezapomniane wakacje we Włoszech, będziecie mieć świetną okazję na spróbowanie win prosto z winiarni, takich jak:

  • Lambrusco – wytrawne czerwone wino z naturalnym korkiem.
  • Sangiovese – bardzo popularne, niedrogie, czerwone wino.
  • Pagadebit di Romagna – wino białe.
  • Malvasia – wino białe, ale o ciemniejszym zabarwieniu.

W regionie znajdziecie pełno winnic wraz z przynależącymi do nich sklepami. Dzięki temu będzie mogli zakupić wino prosto od producenta, w korzystnej cenie. Ziemie Emilia-Romagna pełne są takich miejsc, a więc nietrudno będzie o znalezienie ciekawego i smacznego trunku.