Regionalna kuchnia podczas wakacji na wybrzeżu

Nadmorskie specjały

Kuchnia na bałtyckim wybrzeżu to bogactwo ryb i potraw z nich przyrządzanych. Dzięki bogatym zasobom Morza Bałtyckiego, od lat w tej części kraju utrzymywano się z rybołówstwa. Podczas wakacji niejednokrotnie będą Państwo mieli okazję na skosztowanie usmażonej ryby, która została kilka godzin wcześniej wyłowiona z sieci. Także na wybrzeżu mają Państwo szansę na kupno świeżo uwędzonej ryby, która jest jeszcze gorąca i ma niepowtarzalny smak. Kuchnia pomorska to również bogata kuchnia kaszubska, a także potrawy pochodzenia niemieckiego i szwedzkiego. Popularne są tutaj również potrawy chłopskie, jako że od zawsze były to tereny rolnicze. Domy wakacyjne nad morzem dają Państwu możliwość na spróbowanie świeżej, morskiej ryby i wielu innych specjałów. Dzięki w pełni wyposażonym kuchniom, będą Państwo mieli możliwość przyrządzenia ryby wg. własnego przepisu, ale też poznają Państwo różnicę między ledwo co wyłowioną rybą, a tą zakupioną w sklepie.

 

Kuchnia Pomorza Zachodniego

Urlop na wybrzeżu bałtyckim, to niepowtarzalna okazja na spróbowanie potarw takich jak:

  • Paprykarz szczeciński - wbrew nazwie, ta konserwa rybna nie pochodzi ze Szczecin, lecz z krajów afrykańskich. Recepturę przywieźli do kraju marynarze dalekomorscy, a w Szczecinie zaczęto ją produkować. Jest to potrawa skłądające się ze zmielonej ryby, ryżu, przecieru pomidorowego oraz przypraw.
  • Pasztecik szczeciński – w tym przypadku nazwa jest adekwatna do miejsca powstania tej pysznej przekąski. Pasztecik składa się z smażonego ciasta drożdżowego, wypełnionego farszem (najczęściej mięsem). W szczecińskich barach podaje się go z barszczem.
  • Kiszka szwedzka – nazwa pochodzi od wsi – szwecja, w której powstała potrawa. Jest to kiełbasa składająca się z ziemniaków i boczku Świeżego i wędzonego oraz cebuli i przypraw.
  • Ryby wędzone – w regionie istnieje kilka metod wędzenia ryb. Smak wędzonej ryby zależy również od gatunku drzewa, którego użwya sięw palenisku. Do sczególnych specjałów należy sieja miedwieńska (pochodząca z okolic jeziora Miedwie), a także sielawa z Pojezierza Drawskiego
  • Śledzie – bogatość Morza bałtyckiego w śledzie spowodowała, że na wybrzeżu powstało mnóstwo potraw z tej ryby. Podaje się tu śledzie pieczone, wędzone, samżone a także marynowane. Do najpopularniejszych należą: śledź po szczecińsku ( z cebulą i czosnkiem) oraz śledź kołobrzeski ( z cebulą i papryką).

 

Kuchnia Pomorza Środkowego

Urlop w Polsce, to możliwość spróbowania m.in.:

  • Kotlety kaszubskie – kotlety rybne z dodatkiem boczku powstały nie na wybrzeżu, a w wgłębi lądu – nad jeziorami.
  • Salceson z grzybów – potrawa z Kociewia, które słynie z lasów pełnych róznych gatunków grzybów. Jest to bezmięsny przysmak z grzybów, jajek oraz przypraw.
  • Żuchel – potrawa pochodząca z Borów Tucholskich. Jest to gruby palcek ziemniaczany podawany z kawałkami przypieczonego boczku i słoniny.
  • Szarpak – kapuśniak z Borów Tucholskich z dodatkiem boczku i cebuli.
  • Ryby – także w tym regionie podaje się ryby na mnóstwo sposobów. Dodatkowo w różnych miejscach regionu można spróbować zup, które w wielu miejscowościach podawane są w unikalny sposób. Specjałem jest tu także ikra smażona, klopsy rybne, pasztety z ryb i wiele innych smacznych potawr rybnych.